Darmowa dostawa od 100 zł!
Darmowa dostawa od 100 zł!

Dodanie produktu do koszyka

x
Produkt został dodany do koszyka.
Barber Pro Warming Eye Mask - rozgrzewająca maska na oczy (5 sztuk) 1 szt. x PLN

Polecamy również

Jak pachnie paczula i czym tak właściwie jest?

Coraz częściej w składzie perfum, świec sojowych oraz naturalnych kosmetyków pojawia się tajemnicza nazwa paczuli lub olejku paczulowego. Wiele osób zastanawia się czym tak naprawdę oraz jak wygląda paczula? Uznaliśmy, że jest to temat warty uwagi i właśnie z tego powodu, przygotowaliśmy, krótką ściągawkę, która odpowie na wszystkie te pytanie i zobrazuje, czego tak właściwe możemy się po niej spodziewać.  Zapraszamy do sprawdzenia.

 

Skąd pochodzi i jak wygląda paczula?

 

Paczula to roślina, która uprawiana jest głównie na terenie Azji oraz w zachodniej Afryce, czyli w klimacie tropikalnym. Ten niezwykły półkrzew osiąga do jednego metra wysokości i charakteryzuje się białymi lub biało-różowymi pastelowymi kwiatami. Jej uprawy można także spotkać na terenie Karaibów. Po raz pierwszy w Europie pojawiła się dzięki Napoleonowi Bonaparte, a popularność zyskała dopiero na przełomie lat 60 oraz 70 XX wieku. Do jej właściwości inaczej odnoszono się np. na terenie Azji, gdzie dużo wcześniej jej zapach był wykorzystywany jako środek relaksacyjny w aromaterapii a także w lecznictwie.

Paczula swoją nazwę zawdzięcza określeniu pochodzącemu z języka tamilskiego oznaczającego tyle co „zielony liść”. To właśnie liście półkrzewu mają w tym przypadku niebagatelne znaczenie – zawierają one w sobie olejek paczulowy, obecnie powszechnie wykorzystywany do produkcji perfum oraz świec. Wiedząc już czym jest paczula warto zastanowić się jakie są właściwości olejku z niej pozyskiwanego oraz jakim zapachem się on charakteryzuje.

 

Jak pachnie paczula? Czym charakteryzuje się jej zapach?

 

Zapach paczuli należy porównać przede wszystkim do zapachów drzewnych, dymnych z nutką aromatu ziemistego. Jego charakterystyczny aromat nie każdemu przypada do gustu, jednak pierwszym skojarzeniem jakie przywodzi na myśl jest zapach orientu oraz Indii.

To właśnie dzięki nutom drzewnym i ziemistym aromat paczuli jest bardzo często wykorzystywany do produkcji perfum o charakterze orientalnym oraz szyprowym. Warto zauważyć także, że sam olejek paczulowy wykorzystywany do produkcji perfum, kosmetyków i świec posiada doskonałą zdolność do utrwalania innych zapachów i z tego też powodu często stanowi bazę popularnych perfum. Wykorzystuje się go zarówno do komponowania zapachów damskich jak i męskich, pięknie współgra z aromatami cedrowymi, sandałowymi, dobrze komponuje się też z zapachem goździków.

olejek z paczuli

 

Olejek z paczuli – do czego jest wykorzystywany?

 

Olejek z paczuli wykorzystywany był w tradycyjnej medycynie ludowej od setek lat. W tamtym okresie ceniono go szczególnie z uwagi na silne działanie antybakteryjne. Skutecznie radził sobie z takimi chorobami jak gronkowiec złocisty czy pałeczka okrężnicy.

W dzisiejszych czasach produkowany z paczuli olejek wykorzystywany jest przede wszystkim w kosmetyce oraz aromaterapii. Do najważniejszych zalet wykorzystywania olejku z paczuli jest odprężenie organizmu, zrelaksowanie się a także ogólna poprawa nastroju.  Z uwagi na działanie tonizujące i przeczyszczające staje się on często jednym z głównych składników popularnych kremów oraz maści.

 

Na co pomoże olejek z paczuli?

 

Paczula stosowana w kosmetyce w formie olejku będzie skuteczna w leczeniu wszelkich niedoskonałości cery. Regularne stosowanie olejku pomaga poprawić skórę oraz polepszyć jej elastyczność. Warto go stosować w przypadku cery dojrzałej, bowiem wykazuje on dobroczynne działanie na zmarszczki oraz blizny. Pomaga także uregulować nadmierne wydzielanie sebum oraz reguluje pracę gruczołów potowych i łojowych.

 

Do innych jego właściwości zaliczyć należy także:

 

– działanie wzmacniające i stymulujące układ odpornościowy,

– pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego,

– olejek działa wspomagająco podczas walki z łupieżem,

 – wpływa na porost oraz nawilżenie włosów.

 

Jego cenne właściwości docenią także wszystkie osoby, które borykają się z problemem reumatyzmu a także nawracające stany zapalne. Aromat paczuli, poza tym, że stanowi bazę wielu perfum oraz jest stosowany w chorobach skóry wykazuje także silne działanie terapeutyczne. Stanowi częsty składnik świec sojowych stosowanych w aromaterapii. Regularne wdychanie aromatu paczuli pomoże pozbyć się stanów napięcia, zdenerwowania, stresu a także stanów depresyjnych. Jest skuteczny w walce z bezsennością i wykazuje silne działanie odprężające i uspokajające.

 

Olejek z paczuli może być stosowany na wiele sposobów. Warto spróbować masaży z jego użyciem, dodawania go do kąpieli a także stosowania w formie kompresów. Stosowany jako składnik perfum doskonale podnosi ich walory pielęgnacyjne.

 

Bardzo dziękujemy za sprawdzenie naszego artykułu. Mamy nadzieję, że od zapach paczuli nie będzie miał przed Tobą tajemnic.


Wszystkiego dobrego i pachnących chwil życzy
Manufaktura świec sojowych EMHO.


Tagi:

Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek